V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Před závěrečnými barážovými utkáními jsme požádali o rozhovor jednatele klubu, pana Zbyňka Šimčíka. Ten vyslovil jasný názor na to, že druhou ligu chce klub pro město Valašské Meziříčí a její občany udržet a že prodej licence je jen lživá informace. Zároveň se vyjádřil k článku z týdeníku Jalovec, kde zastupitel Zdeněk Petroš hovoří o tom, že by bylo "nejlépe" druhou ligu opustit. Na to má klub zcela opačný názor! Co na to jednatel a vedení klubu HC Bobři Valašské Meziříčí si můžete přečíst ve článku!

Jak dlouho fandíte Bobrům, potažmo navštěvujete zápasy mužů?
Valašskému Meziříčí fandím již od dávných dob krajského přeboru, kdy se hokej hrál ještě po léta na nezastřešeném zimním stadionu.

Co Vás přesvědčilo o tom, abyste své úsilí, peníze a čas věnoval právě Bobrům?
V ledním hokeji jsem se ve městě angažoval již delší dobu, ale teprve v loňském roce jsem aktivně vstoupil a zapojil se do práce pro klub. S nově příchozími členy se snažíme pozvednout klub v rámci pohledu z venku. Je to srdeční záležitost, o kterou nikdo nechce přijít. Tím, že jsem občan Valašského Meziříčí, pracuji s firmou ve Valašském Meziříčí a hokej mám rád, cítil jsem potřebu se do dění zapojit a svým dílem klubu pomoci. To, že naše cíle nejdou naplnit hned, je realita, ovšem děláme a budeme dělat vše proto, abychom opětovně hokej ve městě pozvedli. A to navzdory lidem, kteří nám neustále házejí klacky pod nohy.

Jak obtížné je dnes získat finanční prostředky od firem do hokeje?
Všechno to jsou složitá jednání. V minulém období nedošlo k naplnění všech smluv v závislosti na ekonomické krizi. Předjednané či sjednané smlouvy vám tak zákonitě v rozpočtu chybí. Dalším vlivem pak byly zbytečné pomluvy, uvádění zavádějících nepravdivých informací, kdy se poté obtížně přesvědčovaly firmy ke sponzorským darům z reklam, apod.

Jak se peníze směrem od města vyúčtovávají? Kde jsou dohledatelné?
Všechny finanční prostředky se vyúčtovávají na základě žádosti o podporu a to přímo městu Valašské Meziříčí, odboru školství, kultury a sportu, kdy se dokládají jednotlivé doklady, soupisy, výpisy, uzávěrky z účetnictví vedeného u HC Bobři. Vše je dohledatelné u výše zmiňovaného odboru. Tento útvar řádně prozkoumává vyúčtování, které bylo klubem splněno.

Určitě nejvíce propírané téma jsou finance, co byste vzkázal těm, kteří neustále plivou a šlapou po práci, kterou vykonáváte zadarmo ve prospěch Bobrů společně s dalšími lidmi v klubu?
Pomluvy a fámy společně s financemi bohužel spolu souvisí. Některé pomluvy se šíří dále, aniž by si je lidé, kteří tyto informace obdrželi, ověřili. Na začátku této sezóny jsem na web Bobrů a na zimní stadion u vrátnice vyvěsil plakát s možností konzultací (úřední hodiny klubu), kde jsem každý čtvrtek seděl a pracoval. Ani jednou nikdo nepřišel a nevyužil této možnosti. Pokud má někdo zájem pomoci klubu, nechť se obrátí na mne a můžeme společně pracovat smysluplněji, než anonymně vypisovat na fórech, co by bylo nutno zlepšit. Pojďme společně opětovně vrátit Bobry na výsluní.

Co je vaší prioritou na příští sezonu, pokud baráž vyhrajeme?
Opětovně přihlásit všechny mládežnické celky ve svých soutěžích a v mužích zahájit další druholigovou sezónu se stabilizací klubu. Pevně věřím, že baráž kluci zvládnou!

Na jakém umístění v tabulce byste rád viděl Bobry přesně za rok?
Z důvodu diváckého, ekonomického, sponzorského zájmu musíme hrát na místech zaručujících play-off. Za cíl si klademe vyřazovací boje a umístění v tabulce do 6. místa!


Vedení klubu HC Bobři Valašské Meziříčí, zastoupené jednatelem klubu, p. Zbyňkem Šimčíkem, vyjadřuje své definitivní stanovisko k názoru zastupitele p.Zdeňka Petroše, v týdeníku Jalovec, a to následovně:

Vyjádření p. Petroše:
„Pokud nejsou peníze na kvalitní mančaft, je někdy lepší rychlá smrt. Tedy ukončení druhé ligy, která stojí velké peníze a zaměřit se na mládež. Za tři roky můžeme mít vlastní odchovance, kteří budou znovu bojovat o postup do druhé ligy.“

Vyjádření klubu:
Rychlá smrt? Nesouhlasíme. Chceme provozovat hokej ve městě v mužské kategorii i nadále. K tomu je zapotřebí i posloupnost mládežnických ročníků, což se nám v posledních letech vyjma juniorského týmu, daří naplňovat. Mládež naopak již několik let pod současným vedením a současnými trenéry vykazuje vynikající výsledky, kdy ve svých soutěžích poráží daleko zvučnější týmy s daleko širší hráčskou základnou a finanční podporou. Máme zde přípravku až po dorost, kde však hrají mladší i starší dorostenci dohromady. Mimo přípravku, druhé, třetí, čtvrté třídy, mladší a starší žáky věnujme nyní trochu pozornosti dorostencům. Ti letos vyhráli svou soutěž a v příští sezoně mají právo startovat v lize dorostu. Věková kategorie těchto hráčů je v rozmezí 14 – 15 let. Musíme vzít v potaz , že po skončení základní, střední školy mohou tito hráči odejít studovat dále na školy vysoké. A nyní nastává dilema: co bude s hráči, kteří zůstanou? Rozpustíme je, nebo tým doplníme hráči byť z okolních měst, kteří ale chtějí hrát za Valašské Meziříčí? Podle pana Petroše je to však cesta do pekel, protože jsou to „cizí hráči“. My si to nemyslíme! Ať už se jedná o hráče dorostu, juniorky či mužů, u kterých je tenhle názor vyslovován v pravidelných etapách stále dokola. Názor pana Petroše, že za tři roky budeme mít vlastní odchovance (v minimálním počtu 20 – 25 hráčů, pokud chceme hrát vůbec krajský přebor – pozn. klubu), kteří budou chtít hrát hokej, popřípadě budou bojovat ve velké konkurenci dalších krajských týmů o druhou ligu je naprosto scestná a nereálná. Podívejme se na ostatní kluby ve druhé lize, první lize, extralize a najděme tým, který hraje jen a jen výhradně na svých odchovancích? Nikde. Ano, chceme pracovat a pracujeme s mládeží koncepčně, ale bez podpory ostatních hráčů u „A“ týmu, kteří nemají v občanském průkazu místo narození Valašské Meziříčí, a přesto zde chtějí hrát hokej, to však ještě nějakou dobu nepůjde. To je fakt. Cílem však je, aby ti mladí, kteří na to herně mají a chtějí na sobě pracovat, byli postupně doplňováni do kádru mužů. Zimní stadion se zastřešil v roce 2003. Do té doby fungoval hokej jako „zájmový kroužek“ bez možnosti větší seberealizace, pokud dotyčný hráč neodešel hrát jinam. Okolní města mají halu o desítky let déle. I přesto jme schopni vychovávat mladé naděje, které nám závidí kdejaké věhlasnější kluby. Ale stále platí stejné. Mládež musí vidět, že má před sebou budoucnost v podobě mužského celku v ligové soutěži. To je neoddiskutovatelný názor, za kterým si stojíme!

Vyjádření p.Petroše:
„Hrát s cizími hráči je cesta do pekel.“

Vyjádření klubu:
Tak trochu navážeme na předchozí oddíl. Vzpomeňme na sezónu 2009/2010. V tomto roce bylo kmenových hráčů stejný počet, jako v letošním. Byla to cesta do pekel, když se vyhrávalo, a tým vykazoval velmi kvalitní výkonnost a výsledky? Proč tehdy nevzešla tato kritika o příchodu cizích hráčů z úst p. Petroše veřejně? Proč nyní brojí proti hokeji, jakožto bývalý hokejista až v posledních dvou sezónách? Nebylo by lépe se oprostit od osobních invektiv vůči některým členům klubu a nechat je v klidu pracovat? Klub tento názor o cestě do pekel absolutně odmítá. Stále však platí stejné: postupně vychovávat kmenové hráče do áčka ligové soutěže. Tahle cesta ale není o třech letech, kdy plynule přejdou všichni od dorostu či juniorky k mužům. Doplňovat kádr se vlatními hráči musí postupně. Někdo na to má v 17 letech, někdo třeba ve 20 letech, někdo třeba bohužel vůbec. Ale musí být z čeho brát a kvalita hráčů musí být u mládeže na určité úrovni.

Vyjádření p.Petroše:
Město nemůže platit dluhy klubu, které hokejisté mají.

Vyjádření klubu:
Město nehradí žádné dluhy klubu. Město svou přímou podporou v rámci podpory mládeže a strategického sportu obecně pouze pomáhá v rámci významného partnera klubu financovat chod klubu na hokejovou sezónu spojenou s dopravou, výstrojí, výzbrojí, platy mládežnických trenérů, režií na chodu klubu (web, tiskárna, broušení bruslí, atd.). Za to velmi děkujeme a vážíme si této podpory, bez které by hokej nemohl fungovat. Finanční částka, kterou město vynakládá lednímu hokeji, však nepokryje ani rozpočet soutěží mládeže, velkou část financí si musí klub sehnat sponzorsky pro děti a muže na příslušnou sezónu sám. Bohužel názory, které jsou pravidelně vyslovovány, a které se tendenčně roznášejí v negativním pojetí, klub u sponzorů poškozuje a to je velká rána pod pás.


Nyní se již klub bude plně soustředit na nadcházející barážová utkání s vítězem kvalifikační skupiny. Děkujeme však touto cestou všem, kteří hokej ve Valašském Meziříčí nadále finančně či materiálně podporují a děkujeme také všem zastupitelům, kteří se nebojí říci svůj názor ve prospěch valašskomeziříčského hokeje, za kterým si stojí a podporují jej.

Redakce:
Jen se tak ptáme, kde jsou všichni ti, kteří se dnes na hokeji neukáží, schovávají se za různé nicky na fórech, v e-mailech, házejí klubu klacky pod nohy a snaží se jej potopit, oproti dubnu roku 2010, kdy mnozí z nich byli členy klubu či velkými fanoušky, hrdě tleskali výkonům hráčů Valašského Meziříčí a nastavovali svou tvář objektivům fotoaparátů?

úvodní fotografie: týdeník Jalovec

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka