Valašské Meziříčí znovu vede! Bobři odehráli zatím nejlepší utkání série, v Šumperku vyhráli 2:0 a po gólech Patrika Dalajky a šumperského odchovance Tomáše Brunce je k postupu blíže. A nejspíš i k valašskému derby, protože Vsetín má k očekávanému postupu výrazně nakročeno. Sám Brunec však ví, že čtvrtfinálové boje budou ještě velmi těžké: „I kdybychom vyhráli a vedli 3:1 na zápasy, furt bude postup strašně daleko. Šumperk má opravdu silný tým. Bude to boj,“ konstatoval pár minut po zápase Brunec. Tady jsou ohlasy nejen jeho, ale i asistenta trenéra Radima Dvořáka a výborně chytajícího Lukáše Plška.

„V dnešním utkání se nám zatím z těch tří odehraných zápasů série dařilo nejlépe uplatňovat taktiku, systém, který jsme chtěli hrát. Myslím si, že výsledek plně odráží skutečnost, že kluci nechali na ledě maximum. Vedeme 2:1 na zápasy a jedeme domů,“ hodnotil pár minut po zápase třetí čtvrtfinálový duel Radim Dvořák, asistent Romana Čechmánka. Ten rozhovor s díky odmítl, s odůvodněním, že vítězné rituály se nemění.

Vyrovnaný duel nakonec rozhodly dvě trefy hostujících hráčů, zatímco Lukáš Plšek zavřel klec. „Těžko hledat nějaký opravdu rozhodující moment v utkání, které bylo vyrovnané po celou jeho délku, od začátku až do konce. V klíčových chvílích nás podržel gólman Lukáš Plšek. A zase jsme naopak mohli utkání zlomit ve svůj prospěch dřív, když jsme třeba jeli dva na nulu, měli nějaký únik. Takhle to bylo dramatické až do konce,“ popsal duel člen realizačního týmu Bobrů.

Série se vrací do Valašského Meziříčí. A Bobři jsou blízko k mečbolu. „Vyhrát doma určitě chtít budeme, získat výhodu a mít o jedno utkání navíc celé čtvrtfinále rozhodnout. K taktice toho samozřejmě moc nechci říci, ale samozřejmě jako každý tým, který hraje doma, budeme chtít být aktivnější než venku. A doufám, že se nám to podaří lépe než v minulém domácím utkání.“

Jednou z velkých postav dosavadního průběhu série je Lukáš Plšek. Zranění mladého Jiřího Matouška pak pomohlo rozlousknout otázku, koho do branky. „Jirku Matouška jsme měli půjčeného z Havířova a bohužel v posledním zápase základní části se zranil. A tím se rozhodlo, že do play-off půjde jako jednička Lukáš Plšek. Ten znovu potvrzuje, že se dokáže připravit na důležitou část sezóny, ačkoliv v základní části měl drobné výpadky,“ uzavřel Radim Dvořák.

Sám Lukáš Plšek v Šumperku umí zachytat, potvrzoval to už v dresu Vsetína, prostředí Tyršova stadionu mu sedí. A potvrzuje to i v play-off. Bobři inkasovali v Šumperku ve dvou zápasech čtvrtfinále jednu branku, ve stejném počtu duelů v základní části ale plných šestnáct. „Již od rána jsem se cítil dobře, věřil jsem, že to dnes taky dobře dopadne. Dopadlo. Měli jsme trochu v hlavách ten zápas předtím, kdy jsme vedli 2:0 a prohráli jsme. Škoda, že jsme to neuhráli, mohli jsme být ve vedení 3:0. Dnes ale parádní hokej a výkon všech,“ chválil Plšek spoluhráče.

Sám opět potvrzuje, že je brankářem pro play-off. Po třetích zápasech je v průměru branek (1,341 branek na utkání) druhý, za Jiřím Stejskalem z Jablonce nad Nisou. Na tom má zatím podíl i výborná podpora spoluhráčů z obrany a také, dle Plška, i samotní šumperští hokejisté. „Dnes opravdu měli domácí v úvodních osmi, deseti minutách převahu, zavřeli nás v pásmu. Jenže málo střel prošlo až ke mně. Buď výborně pomohli spoluhráči, nebo když to měli domácí na střele, tak to zbytečně předrželi, málo se snažili střílet. Jakoby to chtěli dávat do prázdné, popřípadě ještě vymýšleli lepší zakončení.“

Podle svých slov prožil nejtěžší chvíle v utkání hned na začátku zápasu. „To mi bylo nejhůř, když domácí hráli přesilovku pět na tři, dlouhou k tomu. To jsem si říkal, že to nějak musíme ubránit. Kdyby totiž domácí vedli, tak by se nám těžko dávali góly. A taktika byla daná na protiútoky. Zatím nám v sérii vychází, pokaždé jsme vedli. A doufám, že nám ještě vydrží,“ vrátil se k těžkým okamžikům z úvodu zápasu brankář Plšek.

Šumperský led má kromě něj určitě rád i odchovanec Mladých Draků Tomáš Brunec. A svým gólem na 2:0 pomohl v závěru utkání k vítězství. „Dnešní výhra nebyla žádná extra krása, ale uspěla bojovnost, té jsme do zápasu dali hodně,“ usmíval se útočník Valašského Meziříčí. „Série se Šumperkem je ale velmi těžká. Musíme to odbojovat, každý zápas. Skákat do střel, chodit do soubojů, ne bezhlavě, ale naplno. Sice nám zatím vždy pomohlo, že jsme se dostali do vedení, ale i bránění výsledku je hodně těžké. Dvakrát se však podařilo ho uhájit, takže vedeme,“ hodnotil sérii Brunec.

Ten prošel mládežnickými výběry v Šumperku i ve Zlíně s kapitánem domácích Janem Matějkou. „V Šumperku mám spoustu kamarádů, nejen Honzu, ale od toho se musí člověk odprostit. Nás teď čeká utkání doma, bude zase strašně těžké. A i kdybychom vyhráli a vedli 3:1 na zápasy, furt bude postup strašně daleko. Šumperk má opravdu silný tým. Bude to boj,“ uzavřel Tomáš Brunec hodnocení.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Reportáže
Filip Bazala | 1. 3. 2017

Bobři vynulovali Draky a v sérii opět vedou!

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka