V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Přinášíme Vám posezónní rozhovor s manažerem klubu a současně i hráčem mužského týmu Bobrů, Petrem Dvořákem . Jak hodnotí uplynulou sezónu či jaké má cíle do budoucna si můžete přečíst uvnitř článku.

Jako hráč jste v dresu Bobrů nastoupil po pěti letech, s jakými ambicemi jste oblékal dres Bobrů?
Určitě jsem si strašně přál, aby se ve Valašském Meziříčí znovu hrálo play-off. To byla první věc, na kterou jsem myslel, když jsem k Bobrům nastupoval. Samozřejmě jsem pevně věřil a doufal, že umístění v tabulce po základní části bude o něco lepší, než nakonec bylo.

Suchá příprava byla nejkvalitnější za poslední léta, do konce si hráči přidali svévolně týden navíc, byl jste s ní spokojen?

Letní příprava nebyla špatná, především jsem byl rád, že jsme trénovali ve velkém počtu a že kluci měli zájem a nakonec jsme se i domluvili, že přidáme týden navíc.

V přípravných utkáních se týmu velice dařilo, pak přišel výsledkový pád čím si to vysvětlujete?
Ty přípravné utkání jsou strašně ošemetné, bylo vidět, že kluci hrají na 100%, především ti, kteří bojovali o místo v sestavě. Začátek soutěže nás nepotkal v příliš dobré formě. Mohlo to být i tím, že jsme do soutěže vstoupili možná malinko uspokojeni z těch výsledků z přípravy a mysleli si, že to půjde samo.

Jak jste vnímal změny na trenérském postu ve kterém se vystřídali tři trenéři během této sezóny?
Pod trenérem Handlem ty výsledky byly nahoru dolů a já jsem pořád věřil, že se chytneme a budeme v tabulce stoupat, ale to se nestalo. Proto ta změna byla nutná. Oslovil jsem několik trenérů, ale ti mi postupně všichni odřekli. Mezitím dočasně vedl mužstvo trenér mladšího dorostu Pařízek a chvíli vypadalo, že to mužstvu prospělo. Dál jsem hledal a narazil na Romana Čechmánka, s kterým jsem se domluvil, že tým převezme a bude ho jako hlavní trenér vést do konce sezony. Ta změna byla velká, jak v trénincích, tak v taktice co po nás na ledě vyžadoval a nakonec to přineslo svoje ovoce v tom, že jsme se posunuli v tabulce na šesté místo a v play-off nebyli horším týmem než Šumperk. Všem trenérům i asistentovi bych chtěl moc poděkovat za jejich práci.

Vaše osobní statistiky - nejproduktivnější hráč Bobrů v základní části a nejproduktivnější hráč Bobrů i v play-off, takže v tomto ohledu jste se stal lídrem týmu, je to pro vás se vší pokorou osobní spokojenost?
Kdo mě zná, tak dobře ví, že spokojený nebudu asi nikdy... Já jsem rád, že ještě pořád můžu tomu mužstvu nějak pomoci. Ale je to týmový sport a především v play-off se ukazovalo, že je úplně jedno kdo dá gól, nebo kdo na něj přihraje, ale že bojuje jeden za druhého a že někteří jsou ochotni pro úspěch mančaftu udělat cokoliv a z toho jsem měl opravdu chvílemi husí kůži a přesně pro takové momenty ten hokej hrajeme.

O Vás je známo, že jste jeden z nejlepších nahrávačů v lize, což se opět potvrdilo, čím to je?
Jestli můžu aspoň malinko posoudit sám sebe, tak já se především snažím tvořit hru a vytvářet šance pro své spoluhráče a z toho asi i vyplyne to, že pokud kluci ty šance proměňují, tak můžu být jeden z nejlepších nahrávačů v lize. Mám to v sobě od mala, nikdy jsem nebyl sobec.

Nastoupil jste před sezonou do funkce manažera, což byla pro vás zcela nová role - spousta administrativy, vyřizování hráčů, jednání, co Vám to dalo?
Dalo mi to spoustu zkušeností a hlavně jiný pohled na hokej. Ještě si to v sobě všechno vyhodnocuji a věřím, že především z těch nabraných zkušeností budu čerpat i do budoucna.

Podle čeho jste vybíral hráče pro svůj tým, byl někdo, kdo Vás příjemně překvapil a naopak, na koho jste sázel a byl jste zklamán?

Samozřejmě velkou roli hrají finance, ale snažil jsem se to postavit na našich klucích, nebo na klucích z nedalekého okolí, kteří by mohli mít nebo už měli nějaký vztah k našemu klubu, potažmo městu. Tak jak to bývá po každé sezoně, někdo vás překvapí a naopak někdo zklame, ale já nechci být jmenovitý, chci si to s těma klukama nejdřív říct osobně.

Kádr s v průběhu roku měnil, přišli hráči i z vyšší soutěže, útoky a obrany se často měnily, bylo dle Vás složení jednotlivých pětek do play-off ideálním v rámci možných řešení?

Kádr se během sezóny trošku proměnil. Těžko odpovědět, jestli to složení bylo ideální nebo ne. Kdybychom postoupili přes Šumperk, tak bych odpověděl že ano...

Do Vánoc se tým často trápil a pohyboval se na chvostu tabulky, od ledna však tým nabíral svou novou tvář a skončil na konečném šestém místě, jste v tomto ohledu spokojen?

S posledním měsícem základní části, kdy jsme udělali sérií čtyř vyhraných zápasů a posunuli se díky tomu na šesté místo a pak i následně s play-off jsem spokojen.

Tým Bobrů postoupil po pěti letech do play-off, což opětovně vzedmulo zájem i ze strany diváků, vnímal jste tuto podpory z tribun?

Ta podpora v play-off byla neskutečná a za to fanouškům a všem lidem patří velké dík. Připomenulo mi to mistrovskou sezónu a já osobně jsem si to hrozně užíval.

Cítil jste z rozhovorů se zástupci města, sponzorů a partnerů, že o hokej začíná být opětovně i mezi nimi zájem?

Už před play-off bylo vidět a cítit, že ten zájem o hokej stoupá a já jsem samozřejmě strašně rád.

Hráči jako Plšek, Fojtík, Brunec, Kývala, Studený, Báchor, a další....budete osobně chtít, aby pokračovali i nadále v týmu?
Moc bych si přál, aby kostra týmu zůstala stejná. Opět nechci být jmenovitý, protože tam hraje roli více věcí.

Jak velkou by měl kádr projít obměnou?
Jak už jsem zmínil, nechtěl bych, aby ty změny byly velké, tak že je teď momentálně těžké říct, kolik hráčů odejde a kolik přijde.

Na kterých příčkách by se dle Vás měl klub v příští sezoně nacházet v rámci druholigové skupiny východ?

Hrozně těžké odpovědět teď krátce po sezóně. Ale samozřejmě budeme chtít hrát v tabulce o nějaké to místo výše...

Valmez to byla vždy výborná parta hráčů v kabině i přes nepříznivé výsledky, cítil jste hlavně v posledních zápasech základní části v play-off velkou soudržnost?

Parta byla výborná celou sezónu a především ten konec základní části nás ještě více stmelil a v play-off to bylo hrozně znát.

Jaký by podle Vás měl být tým do příští sezony, kde byste chtěl nejvíce kádr posílit?
Bude znít jako klišé, ale v obraně...

V současné době tým nemá za sebou ekonomicky silného partnera pro svůj A tým - budete jej hledat pro další ročník?

Budeme hledat jak silného, nebo tedy hlavního partnera, tak i jiné a nové sponzory.

Jak se Vám líbila spolupráce se zástupci města v rámci výboru klubu, kteří byli takovou prodlouženou rukou mezi městem a klubem?

Ta spolupráce byla výborná, pomohli nám s hodně věcmi a já pevně věřím, že to tak bude i do budoucna.

Play-off se říká, že je jiná soutěž, což se opět potvrdilo, Šumperk nebyl lepším týmem, spíše šťastnějším, souhlasíte?

Šumperk aspoň podle mého názoru nebyl lepším mužstvem. Mě strašně zarazilo chování některých hráčů Šumperka, protože jsem měl vždycky za to, že play-off je tvrdá hra chlapů. Ale to co předváděli někteří hráči, bylo opravdu směšné a i k pláči...

V podstatě až na jedno utkání jsme vždy v utkání vedli, dokonce dvakrát o dvě branky a to ještě ve třetí třetině, proč se vítězství nepodařilo udržet?

To je těžké říct… Možná nám docházely síly, možná nás psychicky poznamenala hned ta první branka a sesypali jsme se. Těch okolností bylo více.

Co jste řekl hráčům v kabině po skončení play-off?

Nic, nechtěl jsem klukům nic říkat v emocích. Promluvím k nim až s odstupem času na ukončení sezóny.

Vy sám jste po konečném hvizdu byl hodně zklamaný z konce sezony, je to i pro vás určitým poučením pro další rok, kde a na koho se zaměřit v rámci skladby kádru?
Jsem zklamaný ještě doteď, bude chvíli trvat, než mě to přejde. Ano, je pravda, že to play-off vám hodně ukáže, především charaktery hráčů.

Nyní mužskému týmu skončila sezona, na co se nyní ze svého pohledu zaměříte?
Pohovory s hráči, jednání s trenéry a především obcházení sponzorů. Samozřejmě práce bude hodně, budeme mít na tohle téma klubovou schůzi a tam si rozdělíme nějaké úkoly.

Co Vám tato sezona dala z pohledu hráče a činovníka klubu?

V roli činovníka mi dala hodně zkušeností a chci se z hodně věcí poučit a dělat některé věci jinak a jako hráči mi dala to, že chci být příští sezónu lepší, než tu minulou.

V rámci mládeže klub zaznamenal velký vzestup zájemců, těší vás to?
Ten zájem mě hrozně těší. Jde vidět, že práce trenéru mládeže je k něčemu a za to všem trenérům patří velké díky.

Již letos jste dali šanci hráči staršího dorostu, který ke konci sezony pravidelně nastupoval v A týmu, je to cesta, kterou chcete i nadále jít, tedy dávat šanci mladým kmenovým hráčům?

Určitě je to cesta, kterou bychom chtěli jít dále. To jsem říkal už loni po mém nástupu. Musíte mít především z čeho vybírat. Osobně jsem v letošní sezoně viděl hodně zápasů staršího dorostu a tam máme několik šikovných kluků, které budeme chtít pomalu zapracovávat do A týmu. Navíc tým staršího dorostu odehrál letos v mých očích výbornou sezónu a za to bych chtěl poděkovat nejenom klukům, ale především trenérům Pokornému a Pernickému za jejich práci.

...a Vaše posezonní slovo k fanouškům Bobrů?
Chtěl bych celým svým srdcem poděkovat všem fanouškům. Ta podpora byla cítit celou sezonu jak na domácích tak na venkovních zápasech. Věřím, že si společně s námi užili play-off a že se už teď těší na další sezónu.

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka