Po devíti sezónách budou Bobři opět jediným valašským zástupcem v naší třetí nejvyšší soutěži. Letošní ročník se odehraje s nejnižším počtem účastníků, kteří již znají rozpis soutěžních klání. Všech osm týmů zahájí sezónu třetí zářijovou středu a poslední duel základní části je naplánován na konec února.

Rozlosování ligy

Kompletní los naleznete v sekci Zápasy, nebo pod tímto odkazem.

Hrací systém

Celá sezona bude rozdělena na tyto části:

Základní část: 8 družstev ve skupině Východ se utká šestikolově stylem každý s každým, což znamená 42 utkání pro každé mužstvo.

Předkolo play-off: Družstva umístěná po základní části ve skupině „Východ“ na 3. - 6. místě sehrají předkolo play-off na 3 vítězná utkání. Pro sestavení dvojic platí, že družstvo umístěné po základní části na 3. místě hraje s družstvem umístěným po základní části na 6. místě a družstvo umístěné po základní části na 4. místě hraje s družstvem umístěným po základní části na 5. místě. První, třetí a případně páté utkání se hraje u lépe umístěného družstva po základní části, druhé a případně čtvrté utkání u družstva umístěného hůře.

Play-off: Družstva umístěná po základní části ve skupině „Východ“ na 1. a 2. místě a dvě vítězná družstva z předkola play-off sehrají 2 kola (semifinále a finále) play-off s tím, že obě tato kola play-off se hrají na 3 vítězná utkání. Pro sestavení dvojic pro semifinále platí, že nejlépe umístěné družstvo po základní části hraje s družstvem umístěným po základní části nejhůře a druhé nejlépe umístěné družstvo po základní části s druhým nejhůře umístěným družstvem po základní části. V obou kolech play-off se první, třetí, a případně páté utkání hraje u lépe umístěného družstva po základní části, druhé, a případně čtvrté utkání u družstva umístěného hůře. V semifinále a finále se první, třetí a případně páté utkání hraje u lépe umístěného družstva po základní části, druhé a případně čtvrté utkání u družstva umístěného hůře.

O udržení: Družstvo umístěná umístěné po základní části ve skupině „Západ“ na 11. místě, družstvo umístěné po základní části a ve skupině „Střed“ na 10. místě a družstvo umístěné ve skupině „Východ“ na 8. místě se utkají dvoukolově každý s každým s tím, že v této části soutěže se výsledky utkání z předchozích částí soutěže nezapočítávají. Družstvo, které se umístí po této části soutěže na posledním místě, sestupuje do příslušné krajské soutěže.

O postup do WSM ligy: Vítězná družstva ze semifinále play-off skupin „Západ“ a „Střed“ a vítězné družstvo play-off skupiny „Východ“ se utkají dvoukolově každý s každým s tím, že v této části soutěže se výsledky utkání z předchozích částí soutěže nezapočítávají. Vítěz této části soutěže získává ve smyslu čl. 208 SDŘ právo účasti v soutěži WSM liga pro sezónu 2018/2019.

Poruba i nadále ve druhé lize

Asi největší pozornost na sebe během přípravy upoutala ostravská Poruba, která operovala s případným přesunem do polské nejvyšší soutěže. Plány Ostravanů ale zhatilo pondělní hlasování, ve kterém si sami zástupci polských klubů rozhodli o nepřijetí Toraxu do své ligy.

Poruba se tak pod vedením exšumperského Aleše Flašara stává největším favoritem následující sezóny a je pravděpodobné, že jejich cílem bude postup do WSM ligy. V červenobílém dresu budeme od příští sezóny vídat i Josefa Fojtíka, který loni, coby hráč s nejprudší střelou, střílel branky za Valašské Meziříčí, a hned po Petru Dvořákovi byl nejlepším střelcem mužstva. Po boku Fojtíka se připravuje v Porubě také, všemi soupěři obávaný, Vladimír Luka či bývalý Bobr Michael Janota.

Nový Jičín po nejistém průběhu potvrdil svou účast

Otazník visel i nad Novým Jičínem, blízkým rivalem Bobrů, který ovšem v pondělních dopoledních hodinách ujistil nejen své fanoušky o setrvání ve druhé lize. Z jakých hráčů budou ve městě klobouků stavět kádr však ještě tamní vedení nenastínilo.

Nováček Orlová a hlavní sponzor Kopřivnice

Hned ve druhém kole by měli Bobři vyrazit na led Orlové, kde se naposled představili v prosinci roku 2014. Samotný klub ještě definitivně nepotvrdil, že by nastoupil do druhé ligy, ale vše nasvědčuje tomu, že Slezané se na návrat do třetí nejvyšší soutěže připravují.

Na lepší časy se blýská v Kopřinvici, která získala velmi zvučného hlavního sponzora v podobě podniku TATRA. Ten se promítne i do jejich názvu. Podle informací kopřivnického webu pokryje Tatra Truck a.s. 30% nákladů na sezonu.

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka