V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Je na čase si s odstupem několika týdnů zhodnotit i sezónu u "A" týmu Bobrů. Hodnocení nám poskytl člověk z nejpovolanějších - manažer klubu, pan Petr Kovář. Letošní sezóna byla prozatím jedna z nejkratších v dosavadním působení Bobrů ve druholigové soutěži. Po loňském výtečném ročníku se valašskomeziříčským hráčům nepodařilo naplnit cíle klubu a mužstvo nedokázalo postoupit do vyřazovacích bojů. Proto je cíl pro nadcházející ročník jednoznačný - postup do play-off. "V nadcházející sezoně se chceme opět vrátit na přední pozice a hrát kvalitní hokej", odpovídá nám manažer Bobrů, pan Petr Kovář na jednu z položených otázek. Více zajímavých informací o nadcházejícím ročníku se dočtete uvnitř článku!

Konečné deváté místo je určitě pro Vás a vedení klubu zklamáním, souhlasíte?
Ano, deváté místo je určitě zklamání.

Play-off si tedy tým letos nezahrál, výsledky týmu byly v sezoně jak na houpačce, chvíli byla šňůra zápasů, kdy se vyhrávalo, poté zase prohrávalo, čím si vysvětlujete, že si tým neudržel kontinuální výkonnost?
Těžko se to hodnotí, příčin je více – nestabilní výkony brankářů, do Vánoc skoro žádný obranný systém celého týmu, kvalita beků (až na malé výjimky průměrná), chyběl vůdce typu Pavla Šebesty, který tým dovedl vyhecovat a sám jít na ledě i mimo něj příkladem, zranění atd. A musím přiznat, že i v kabině už nebyla taková parta, jako minulé sezony. Z chyb se musíme poučit.

S přípravnými zápasy a s pohledem na soupisky soupeře bylo zřejmé, že liga bude vyrovnanější než loni, čekal jste to?
Určitě, věděli jsme, že sezona bude nesmírně náročná, ale pořád si myslím, že tým na play-off měl dosáhnout.

Myslíte si, že tým mohl trochu doplatit na to, že končil loni ligu takřka koncem dubna, následně odešlo spousta hráčů, se kterými bylo počítáno i do sezony 2010/11, a tudíž již nebyl čas a prostor na získání adekvátních náhrad do mužstva?
To, že jsme skončili v dubnu, dle mého názoru nemělo vliv na výkonnost mužstva. Odešlo hodně vynikajících hráčů (Šebesta, Sochorek, Dvořák P., Kovář, Brunec, Vnenk, Ovšák, Krisl, Lhotský) a to se muselo zákonitě projevit. My jsme šli do této sezony s tím, že nebudeme investovat do masivního nakupování nových drahých hráčů a dáme šanci hráčům, kteří v loňském ročníku nenastupovali pravidelně nebo nebyli tolik vytěžováni. Před sezonou přišli do týmu Lukáš Bacul, Róbert Balga, Jakub a Tomáš Fojtíkové, Jakub Musil, David Kostelňák a v průběhu sezony ještě Jeff Winchester a Robin Bacul. Někteří z těchto hráčů ani sezonu nedokončili – byla s nimi ukončena spolupráce z výkonnostních důvodů, dva odešli na vlastní žádost (T.Fojtík a J.Winchester).

Jak už jsem zmínil, loni sezona skončila 22.dubna, letos již 12.února, což je rozdíl přes dva měsíce, jak vypadá práce manažera klubu v tzv.“okurkové sezoně“?
Muži sice skončili, ale mládežnické týmy dále pokračovaly, takže běžná organizační činnost (doprava k utkáním, rozpisy tréninků, jednání s obchodními partnery atd.) Je třeba po sezoně na chvilku vypnout, vyčistit hlavu, vyřídit nějaké osobní záležitosti, na které není v sezóně čas a nabrat síly a elán na ročník příští.

Co říkáte na systém II.ligy, budete jako zástupce klubu prosazovat případné změny pro ročník 2011/12?
Systém letošního ročníku byl nesmyslný ve všem. S některými kolegy už jsme v kontaktu a budeme chtít navrhnout a prosadit nový a zajímavější model.

Další sezona či příprava začne sice až za několik měsíců, nicméně, víte už nyní, s jakými ambicemi do ní vstoupíte a na jakých místech by bylo přání klubu se pohybovat?
Cíl musí být jednoznačný – účast v play-off.

Po loňské sezoně se zkušenými hráči se dala příležitost především mladším hráčům, určitě správný krok směrem do budoucna, nicméně přesvědčili Vás všichni, kteří do hry letos zasáhli o svém přínosu pro mužstvo?
Mladí hráči jsou příslibem do budoucna, některým se dařilo více, jiným méně. Záleží hlavně na nich, jestli budou na sobě pracovat a postupně se stávat oporami týmu. Talent jenom nestačí, ani ve druhé lize.

Je některý hráč z týmu, který Vás příjemně přesvědčil a chtěli byste s ním prodloužit smlouvu a naopak s kým jste nebyl spokojen a s největší pravděpodobností u Bobrů skončí?
Určitě, ale konkrétní jména ještě nezmíním. Určitě už některým hráčům nenabídneme další smlouvu, ale to budeme ještě konzultovat s novým trenérem. Smlouva by měla být podepsána do 14 dnů. Tímto oznamuji, že panu Sedlákovi skončila po sezoně 2010/2011 trenérská smlouva a tím jsme ukončili spolupráci. Roman Sedlák v klubu působil už jako hráč a poslední tři sezóny na trenérském postu. Dosáhl s týmem také největší úspěch v historii klubu – vítězství ve druhé lize a účast v následné kvalifikaci o postup do 1.ligy, která bohužel už tak dobře nedopadla. I přes letošní neúspěch Romanovi tímto děkujeme za odvedenou práci a přejeme hodně úspěchů v případném novém působišti.

Trenér Sedlák před sezonou chtěl tým omladit, což se také stalo, je ale patrné, že v týmu musí být i zkušení hráči, kteří hru uklidní a přinesou kýžené body, dáte se opět touto cestou a oslovíte i zkušené hráče z vyšších soutěží?
Určitě, ta zkušenost chyběla hlavně v obranných řadách, což je dle mého názoru dlouhodobá slabina Bobrů a na tuto oblast se musíme hlavně zaměřit.

Mohli by se v dresu Bobrů znova objevit i hráči, kteří z týmu po veleúspěšné sezoně odešli? Jste s některými hráči v kontaktu?
S některými jsem už v kontaktu byl, ale zatím je předčasné nějaká jména zmiňovat.

Hokej, kvalita a vše kolem je samozřejmě prvořadě o financích, nicméně jak vypadá jednání s generálním partnerem Alpine na další období, potažmo s dalšími partnery a sponzory, bez kterých by hokej ve VM jen stěží fungoval?
Ano, to máte pravdu. Je to hlavně o financích, jaké mužstvo můžete postavit. Pak mít jenom šťastnou ruku, aby si ti tahouni v kabině „sedli“. Někdy ani „jména“ nezaručí úspěch.Loňská sezóna byla enormně náročná na finance a tak jsme museli trošku před novou sezonou přibrzdit. Musíme také zabezpečit chod mládežnických družstev (hlavně těch nejmenších a dostát závazkům všem dodavatelům). Nebylo jasné, jak dopadne jednání s generálním partnerem Alpine, jak dál bude město VM podporovat sport atd. To se pak projevilo na skladbě mužstva. Firma ALPINE bude nadále podporovat hokej ve Valašském Meziříčí (smlouva zatím na tři roky, ale už asi jenom 50% částkou oproti minulým letům). Ale i to je skvělé v dnešní těžké době. Dobrou zprávou je, že se rýsuje další zajímavá spolupráce s novým partnerem. První jednání mají proběhnout tento týden. Doufáme, že dospějeme ke zdárnému konci.

Týmové kanadské bodování vyhrál Lukáš Bacul, mezi obránci to byl Přemysl Vašut, tedy oba hráči, kteří jsou zde na hostování z Nového Jičína. Bude snaha vedení klubu je získat i pro nadcházející ročník?
Ano, chceme a budeme jednat s hráči samotnými a s mateřským klubem o jejich dalším působení u Bobrů.

Do týmu přišel během sezony i Robin Bacul, hráč s velkými zkušenostmi, který pozvedl produktivitu týmu a ve svých odehraných 17 zápasech získal 28 bodů. Určitě typ hráče, který Bobrům chyběl, bude dále zájem z obou stran pokračovat?
Ze strany klubu zájem je a nějaká předběžná jednání už proběhla.

Soupeři, kteří hráli letos v první šestce měli celkem konsolidované mužstvo, Bobrům hráči do "A" mužstva teprve rostou, jak je složité získat hráče na hostování z mateřských oddílů?
Někdy to ani složité není. Je to o podmínkách pro hráče a o odstupném, za který je mateřský klub ochoten je uvolnit. Jak se říká „Za peníze v Praze dům“.

Do další sezóny se zdá, že by mohla zkusit rozjet ať už kraj, nebo druhou ligu i ostravská Poruba...nebojíte se tedy opětovného odlivu hráčů, kteří jsou právě z Ostravska?
Hráči odejdou, hráči přijdou. S tím se nedá nic dělat a bereme to na vědomí.

Určitě všichni fanoušci a potažmo lidé, kteří se jakýmkoliv způsobem podílejí na chodu klubu by určitě v příští sezoně opět chtěli vidět tým Bobrů na předních pozicích, budete s tímto odhodláním a vizí přistupovat i ve výběru hráčů, společné letní přípravy, aby byl tým co nejlépe připraven na to opět předvádět útočný, kvalitní hokej?
Ano, chceme se vrátit na přední pozice a hrát kvalitní hokej. Kvalitní neznamená jenom útočný. Jak již jsem se výše zmínil, dlouhodobou slabinu u Bobrů vidím hlavně v obranné činnosti celého týmu (samozřejmě kvalita beků s tímto problémem hodně souvisí). Útok jsme měli vždy kvalitní, ale inkasovaných branek bylo vždy moc. K tomuto problému přispěly také nestabilní výkony brankářů či jejich zranění.

Vaše slovo závěrem pro partnery, sponzory, město, fanoušky…
Na závěr bych chtěl poděkovat všem mým kolegům, kteří se podílejí na chodu klubu, trenérům a realizačním týmům mládežnických celků za skvěle odvedenou práci. Městu Valašské Meziříčí za podporu hokeje a všem sponzorům za finanční či jinou podporu. Bez jejich pomoci nemůže hokej ve Val.Meziříčí samozřejmě na žádné úrovni fungovat. Také nemohu opomenout pracovníky ZS, kteří se podíleli na přípravě ledové plochy a služeb kolem. Kvalita ledové plochy byla bezchybná. Velký dík také patřím všem členům redakce, kteří se jakýmkoliv způsobem podílejí na správě a fungování oficiálního webu HC Bobři. Musím poděkovat fanouškům za podporu a věřím, že ani po poslední neúspěšné sezóně na klub nezanevřou a i nadále budou svůj tým podporovat.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka