V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Hokejisté Valašského Meziříčí přivítali na svém ledě celek ze špice tabulky – HC Zubr Přerov. V dresu Bobrů se představil dva noví hráči – ze zlínské extraligové juniorky přišli na výpomoc obránce Jakub Řezáč a útočník a kapitán zlínských „junků“ Dominik Matula. Na hře Bobrů to bylo hned poznat. Domácí tentokrát předvedli výkon, který by je měl zdobit po všechny zápasy – bojovnost, srdíčko a nasazení nechybělo ani jednomu domácímu hráči. Poprvé v letošní sezóně vstřelili Valaši úvodní branku utkání, což je evidentně nakoplo do dalších minut. Znova se gólově prosadil „Varga gang“, jmenovitě Miroslav Varga a David Varga , doplněni Ondřejem Kubáčem, Janem Hečou a právě výše zmíněným Dominikem Matulou. Bobři dovedli utkání po třech třetinách za stavu 5:5 do prodloužení. Když ani to nerozhodlo, přišly na řadu samostatné nájezdy. Z domácí se prosadili parádně zvládnutými blafáky Jan Heča a Miroslav Varga a jelikož hosté z Přerova nedokázali ani jednou překonat domácího brankáře Smolku, rozhodli tak o zisku dvou bodů pro Valašské Meziříčí.
2. liga - skupina Východ 2013/2014, 11. kolo, sobota 19.10.2013
Valašské Meziříčí
Přerov
6:5sn
(1:1, 2:2, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky:8. Mir.Varga (Heča), 28. D.Varga (Řezáč, Varga), 37. Matula (Prycl), 44. Heča (Prycl, Matula), 50. Kubáč (Mir.Varga), rozh. náj. Jan Heča – 13. Sedlák(Pala, Blinka), 23. Blinka(Pala), 36. Kudělka (Brančík), 42. Sedlák (Faltýnek, Pala) Vyloučení: 5:3 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 5:4, 5:5
Valašské Meziříčí: Smolka (Slovák) – Ferenc, Hartmann, Heča, Kubáč, Kvapil, Martiník, Matušenko, Řezáč, Prycl, Randýsek, Slovák, Stráněl, Tomiga, Matula, Varga D., Varga Mir., VargaMar., Zábojník, Kundera
Přerov: Vojtek (Sklenář) – Zbořil, Osina, Kudělka, Toček, Pala, Faltýnek, Ditrich, Brančík, Sakrajda, Haloda, Ministr, Goiš, Sedlák, Blinka, Kundrátek, Šťastný, Kolář

KOMENTÁŘ K UTKÁNÍ

Další domácí zápas Bobrů, jejichž předešlá výsledková série vypadala až hrozivě, měl ukázat, zda-li se v jejich případě jedná už o krizi a nebo se naopak herní blamáž zastaví a hokejisté z valašského města se odrazí ode dna.

Přesvědčit se o tom přišlo asi 300 diváků a notná řádka pořadatelů a zásahové policie, neboť utkání bylo označeno jako rizikové. Ti však nemuseli po celou dobu dělat nic jiného, než pozorně sledovat řežbu, ne však na tribuně, ale na ledě. Diváci fandili vzorně a sportovně.

Za to na ledě se už od prvních minut odehrával souboj, který kdyby fandové nestáli, určitě by je zvedal ze sedaček. Přerované se tlačili hodně před branku domácích, jimž se pak následně otevírala vrátka pro rychlé a nebezpečné brejky. Když už se zdálo, že prvním, kdo skóruje, budou hosté, udeřili Valaši. Ve vlastním oslabení ujel Miroslav Varga a krásnou střelou do horního růžku Vojtkovy branky otevřel celkem dlouhý účet zápasu - 1:0.

Hráči Přerova na to reagují nejlépe, jak mohou a zase zvyšují obrátky utkání. Nedaří se jim ovšem vynikajícího Smolku překonat, a tak jim v tom bohužel pomohou jeho spoluhráči, kteří faulují. Přesilovku využívá Zdeněk Sedlák, jenž střelou od modré srovnává skóre - 1:1.

Zbývající část třetiny mají víceméně pod svou kontrolou, protože Bobry jakoby vyrovnávací branka značně rozhodila. Ovšem bojují, jak se patří, a za to jsou odměněni udržením remízy.

Druhá třetina začala tak, jak ta první skončila. Hokejisté nadále výborně bruslí a diváci se mají na co koukat. Nicméně, jeden rozdíl tu je, a to že první branku třetiny vstřelí Přerov. Přesněji řečeno Matěj Blinka, když využil diskutabilního nepřerušení hry po střele do masky Smolky - 1:2.

Přerov bruslí na vítězné vlně a domácí se jen brání. Zdá se, že už to nemůže skončit jinak, než dalším gólem Přerovanů, když jejich nedisciplinovanost a hra v oslabení znamená pro Bobry nejen úlevu v tlaku, ale také rychlou vyrovnávající branku. Zasloužila se o to dnes opět vynikající lajna Vargovců, která předvedla ukázkové valašské tóčo za brankou Vojtka a David Varga nekompromisně srovnává - 2:2.

Diváci čekali, že se Valmez zvedne a bude to on, kdo využije gólovou euforii ve svůj prospěch. Je tomu však naopak. Zubr opět zvyšuje obrátky a domácí vše řeší povětšinou zakázaným uvolněním. Značně vytížený domácí gólman Lukáš Smolka se už asi na to nemůže dívat, a proto si upravuje chránič, aby dal klukům čas na vydechnutí. A zdá se, že tento taktický moment zabral. Bobři ožívají a rvou se o každý puk, tentokrát i v třetině hostí.

Bohužel, jejich další vyloučení trestá David Kudělka a Zubr jde znovu do vedení - 2:3. Než však domácí diváci skončili nadávat, vybuchují radostí. Za necelou minutu vyrovnává posila ze Zlína, mladík Dominik Matula - 3:3. Valaši se už nenechají hosty zatlačit a jsou to naopak oni, kdo motají hlavu i lapačky ochránci přerovské svatyně. Chtějí do vedení, ale jejich snahu utíná zvuk sirény, třetina skončila.

Do poslední části zápasu lépe vbruslili hosté a Lukáš Smolka si vybírá slabší chvilku v jinak dnes z jeho strany výborném utkání. Nahození od modré mu nečekaně propadává za záda a přerovský "střelec" Zdeněk Sedlák jede oslavit vedení za svými spoluhráči - 3:4. Bobry však tento smolný moment nezlomil, ale naopak nahecovaný meziříčský matador Honza Heča rázně utíná oslavy hostů - 4:4.

Hokej dál diváky baví, na ledě se bruslí o sto šest, a jeden závar střídá druhý. Nicméně, má dnes zvláštní logiku. Když jedno mužstvo získá převahu, většinou dostane gól. A je tomu tak i teď, protože převahu Přerova "zužitkovali" domácí. Jen na chvíli se usadili díky lajně Vargovců v třetině hostí a už z toho byla jejich poslední branka v základní hrací době. Postaral se o ni, dnes výborný Ondřej Kubáč - 5:4.

Po ní se hra srovnává, tlak hostí již není takový, ale přesto všechno se zdá, že jejich šance jsou nebezpečnější. S blížícím se koncem zápasu, resp. třetí třetiny, jakoby domácí začínají mít obavy o tento, buďme upřímní, nečekaný a povzbudivý výsledek, a soustředí se na zhušťování prostoru před svým gólmanem. Tato taktika jim ale nevychází, protože přerovský Kundrátek už naposledy dnes srovnává a posílá zápas do pětiminutového prodloužení, v němže hraje výraznou roli - 5:5.

Hra 4 na 4 je pro diváky velmi zajímavá, nicméně pro hráče dost vyčerpávající jak po stránce fyzické, tak psychické. Boj na ledě a své emoce neudržel právě zmiňovaný Kundrátek a věnoval domácím početní výhodu. Ti se ji chopili jak se patří, ale dnes také výborně chytající Vojtek jim šanci nedal. A tak se fanoušci dočkali vrcholu dnešního drama - nájezdů.

Bobry v nich do vedení poslal Heča. Kundrátek a Brančík za hosty nedali, stejně jako domácí Martin Varga. A tak měl vše ma své hokejce jeho bratr Miroslav, který svůj blafák zúročil a získal další bodík pro Valašské Meziříčí - 6:5.

Závěrem nelze nedodat, že na takové zápasy diváci rozhodně vždycky přijdou, přesněji řečeno, neodejdou domů naštvaní, že vyhodili peníze za 60 minut krasobruslení, bez snahy, bojovnosti a toho pravého sportovního koření - gólů. Dnes jich padlo požehnaně a nebyla to přitom jednostranná záležitost. Obě mužstva si zaslouží poděkování za příjemně strávený hokejový sobotní podvečer.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka